Túra a zlé počasie: Ako sa pripraviť na výkyvy počasia

Túra a zlé počasie: Ako sa pripraviť na výkyvy počasia

Turistika je skvelý šport, ktorý prináša nielen zážitky, ale tiež prispieva k lepšiemu fyzickému a psychickému zdraviu. Rizikom počas turistiky bývajú výkyvy počasia, ktoré sa dokáže rýchlo zmeniť. Na podobné bláznenie počasia sa dá pripraviť. Chce to len trochu viac plánovania a kvalitné vybavenie. Ako sa pripraviť na treking do každého počasia?

Nohy v suchu = bezpečný treking

Výber správnej obuvi je základom každej úspešnej túry, obzvlášť v nepriaznivom počasí. Turistická obuv je navrhnutá tak, aby poskytovali dostatočnú oporu, stabilitu a ochranu nôh aj v náročnom teréne. Pri výbere turistických topánok je dôležité zohľadniť rôzne faktory od veľkosti a materiálu až po vodeodolnosť. Vyberte si turistické topánky s vodeodolnou membránou. Membrána zabráni prenikaniu vody do topánok a zároveň umožní odvod potu, čím udržia nohy suché.

Na topánky sa pri kúpe pozrite aj z inej strany – zo spodnej. Kvalitná podrážka s hlbokým vzorom zabezpečí dobrú priľnavosť na mokrom a klzkom povrchu. A čo šmykľavý povrch? Keď sa nohy šmýkajú, potrebujete podporu členkov. Turistické topánky s vyšším strihom poskytujú lepšiu oporu členkom, čo je obzvlášť dôležité v nerovnom teréne a pri zlých poveternostných podmienkach.

Nepremokavé oblečenie = skvelý zážitok i v daždi

Nielen pánska a dámska turistická obuv zabezpečí komfort počas túry. Myslite aj na výber vhodného oblečenia. Oblečenie by mala tvoriť nepremokavá bunda a nohavice. Opäť sa zamerajte na kúsky s membránou, ktorá je nielen odolná voči vlhkosti, ale aj priedušná. Zostane tak suchí zvonka aj zvnútra. Aby ste so sebou nemuseli nosiť čiapku, kúpte bundu s kapucňou s možnosťou regulácie obvodu.

Všetky drobnosti na túru uložte od ruksaku. Turistický batoh musí byť vybavený nepremokavým poťahom, ktorý ochráni vašu výbavu pred dažďom. Druhou možnosťou je výber ruksaku z nepremokavej textílie. Veľmi praktické sú pláštenky, ktoré sa dajú obliecť a zároveň prevliecť cez ruksak. Ide o kompaktné riešenie, pretože pláštenka v batohu nezaberie veľa miesta.

Teplotný komfort = túra za každého počasia

Veľmi nepríjemný je počas túry silný, studený vietor. Dostane sa priam pod kožu a znemožní pokračovať v trekingu. Preto investujte do bundy, ktorá odoláva aj vetru a udržiava telo v teple. Podobné bundy majú reguláciu okolo krku, na zápästiach a v dolnej časti. Proti vetru sa dá brániť aj tak, že budete oblečenie vrstviť. Ako základnú vrstvu zvoľte funkčné tričko z materiálu odvádzajúceho vlhkosť, stredná vrstva by mala poskytovať izoláciu a vrchná chrániť pred vlhkosťou. Nepodceňujte význam teplých doplnkov ako sú čiapka a rukavice. V prípade zlého počasia sú tieto malé kúsky výbavy kľúčové pre udržanie tepla.

Autor: Gabriela Kudláčová