Vydali ste sa na opekanie do lesa, ale zabudli ste si zápalky? Zapaľovač poruke nie je tiež a k tomu začalo pršať? Riešením sú kresadlá - jednoduchý nástroj, ktorý od nepamäti dobre poslúžil na založenie ohňa. Prejdime si spolu rad za radom, ako založiť oheň na opekanie, od prípravy materiálu po prvú iskru.
Príprava ohniska na opekanie
Na to, aby sme mohli začať s prípravou ohniska na opekanie, potrebujeme:
Vhodné miesto - ideálne hlinený podklad (nikdy nezakladáme oheň na tráve), ktorý môžeme jemne vyhĺbiť. Znížime tak riziko, že sa nám oheň nečakane rozšíri do okolia.

Niečo, čo bude dlho horieť - ak sme si so sebou nevzali brikety, nemusíme zúfať. V lese je toho až až a tak stačí pozbierať odlomené a popadané konáre. Vyberáme také, ktoré sú čo najviac suché. V prípade, ak je práve upršané počasie, môžeme si pomôcť odrezaním ich kôry.
Materiál na podporu horenia - samotné konáre nám síce budú horieť dlho, pre začiatok je ale potrebné pomôcť ohňu, aby sa rozhorel. Môžeme si pomôcť suchou trávou alebo lístím, ktoré vo väčšom množstve vložíme na spod ohniska, ale tak, aby sme ku nemu mali prístup. Ak si chcete uľahčiť prácu, na trhu sú špeciálne podpaľovače, ktoré si stačí pred odchodom z domu zbaliť do batoha.
Kresadlá - správne použitie je základom úspechu
Keď sme si už všetko nachystali, môžeme začať so samotným založením ohňa.
Kresadlá sa skladajú z dvoch častí - tyče a iniciátora. Princíp fungovania je jednoduchý, stačí trieť iniciátorom (zvyčajne sa jedná o kovový pliešok) o tyč kresadla a tým sa vytvorí silná iskra s vysokou teplotou. Ak by ste pliešok náhodou stratili, nezúfajte, v núdzi môžete použiť aj hornú časť čepele noža. Iniciátorom trieme vždy od seba – smerom ku podpaľovaču.
A ako vzniká samotný oheň? Iskra zapáli podpaľovač a ten rozhorí samotné konáre. Jednoduché, že?
Pri prvom použití kresadla sa nezľaknite prvého neúspechu, chce to cvik. Pozor treba dávať aj pri použití úplne nového kresadla. Tie majú zvyčajne ochranný povlak na tyči a ten je najprv potrebné zoškrabať. Nič špeciálne to nie je, jednoducho budete trieť iniciátorom dovtedy, kým sa povlak nezošúcha.
H2 Nezabudnite uhasiť oheň
Bezpečnosť je vždy prvoradá. Tak, ako treba byť opatrný pri samotnom zakladaní ohňa na opekanie, tak si treba dávať pozor aj pri odchode domov. Ohnisko vždy uhaste! Môžete tak urobiť vodou alebo hlinou. Nezabudnite však skontrolovať, či sa oheň opäť nerozhorí, preto odporúčame po úplnom uhasení ešte pár minút zotrvať na mieste. V okolí ohniska nenechávajte žiadne predmety - musí zostať čisté nielen kvôli bezpečnosti, ale aj z úcty k prírode.
TIP na záver: Štandardom pri opekaní je vyrezanie palice pre napichovanie opekaného jedla. V dnešnej dobe už existujú moderné riešenia. Teleskopická vidlica na opekanie nezaberie veľa miesta, je výsuvná a tak si môžete nastaviť jej dĺžku a zároveň sa nemusíte obávať, že by sa “chytila” od ohňa.










